Tuesday, February 28, 2012

AYAM PANGGANG MADU

gambar: ihsan google



Untuk sesiapa nak berdiet boleh cuba resepi ayam panggang madu - resepi chef Zaidah

Bahan-bahan

1 ekor ayam - dibersihkan
3 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu besar daun pudina
60 gm mentega
2 sudu besar jus lemon
1/4 cwn madu
garam secukup rasa

cara

1. Ayam dibersihkan dan di toskan airnya , biar betul-betul kering
2. Sapu badan ayam dengan bawang putih dan daun pudina. Isikan lebihan pudina kedalam perut ayam.
3. Panaskan mentega dan madu hingga cair. Sapukan pada keseluruhan badan ayam.
4. Letak ayam pada dulang pembakar yang berjaring.
5. Tuangkan sedikit air keldalam dulang pembakar agar ayam tidak terlalu kering. Kemudian bakar selama 1 jam - ia jadi keperangan.
6. Hidangkan bersama sos kesukaan anda

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...