Gulai Ketam!!! Seedappp!!
Gulai ketam ni kalau masak terpaksa masak kuah lebih.... kenapa? sebab kuahnya boleh dicicah dengan roti kalau tak nak makan dengan nasi.
Resepi gulai ketam
bahan-bahan
~ 1.5 kg ketam - dibersihkan
~ 3-4 paket rempah kari udang/ketam/ikan kering adabi
~ *3- 4 ulas bawang besar
~ *3 ulas bawang putih
~ *1 inci halia
semua bahan * dikisar halus dan campur serbuk kari dibancuh dengan air
~ 1 1/2 cwn kelapa kisar- dikisar halus
~ bahan 3 serangkai - kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
~ 1 cwn santan pekat
~ kalau nak, tambah 1 sudu besar garam masala kedalam bancuhan rempah
~ 3 bj cili hijau
~ 1/4 bj nenas- dipotong
~ 3 batang serai
~ 3 pokok daun bawang - dipotong sepanjang seinci
~ 2bj tomato - dibelah 2
~ minyak untuk menumis
~ sedikit daun kari
~ garam secukup rasa
~ 2 keping asam gelugor
(kalau nenas td rasanya dah masam, tak perlu tambahkan asam lg)
cara masak pulak
~ Panaskan periuk
~ Tumis 3 serangkai dan daun kari - kacau hingga bau wangi
~ masukkan rempah tunggu hingga rempah masak dan naik minyak
~ masukkan kelapa kisar yang diblend halus -kacau
~ masukkan asam keping , nenas dan serai yang dah diketuk
~ masukkan ketam dan tambah secawan air - biarkan mendidih
~ tambahkan santan
~ masukkan garam secukupnya
~ masukkan cili hijau, tomato dan daun bawang
~ padamkan api.... dah masak
No comments:
Post a Comment