Sunday, February 19, 2012

TIRAMISU


Resepi asal..Chef Arm

* Bahan-bahan : -

200g Krim Putar

250g Krim Keju

30ml Susu Segar

5 Sudu Besar Gula Halus

180ml Air ( Dicampur Dengan 1 Sudu Teh Serbuk Kopi Segera )

1 Sudu Besar Serbuk Koko

30g Parutan Coklat

20 Keping Biskut Span ( Khas Untuk Membuat Tiramisu )

Sedikit Strawberi ( Untuk Hiasan )


* Cara Penyediaannya : -


1. Pukul krim hingga kental dan ketepikan.

2. Putar krim keju hingga lembut.

3. masukkan susu dan gula serta putar lagi hingga adunan menjadi ringan.

4. Campurkan krim putar & krim keju dan dikacau rata.

5. Celup biskut di dalam kopi dan susun beberapa keping ke dalam mangkuk kaca.

6. Ratakan separuh campuran krim.

7. Ayak serbuk koko diatasnya

8. Celup biskut lagi di dalam air kopi, susun dan tutup dengan baki krim.

9. Akhir sekali ayak serbuk koko dan taburkan coklat.

10. Tutup dan biarkan di dalam peti sejuk selama 4 jam.

11. Hiaskan dengan buah strawberi dan siap untuk dihidangkan




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...