Tuesday, March 6, 2012

SUP KEPAH


Resepi Chef Arm

SUP KEPAH ISTIMEWA

* Bahan-bahan : -

3 Biji Tomato ( Dipotong Dadu )
450ml Air
1 Ulas Bawang Putih ( Diketuk )
1 Tangkai Cili Kering ( Dihiris Halus )
3 camca Besar Minyak Zaitun
600g Kepah
1 Camca Besar serbuk Pati Ikan Bilis
2 Tangkai Daun Pasli ( Dihiris Halus )
1 Tangkai Daun Ketumbar ( Dihiris Halus )
1 Camca Teh Garam
1 Camca Teh Gula

* Cara Penyediaannya : -

1. Panaskan minyak zaitun, kemudian tumiskan bawang putih bersama cili kering hingga naik bau.
2. Setelah itu, masukkan kepah dan dikacau rata.
3. Kemudian masukkan tomato dan dikacau rata.
4. Masukkan air dan biarkan seketika.Setelah mendidih masukkan garam, gula dan serbuk pati ikan bilis.
5. Mereneh sup sehingga kulit kepah terbuka sendiri.
6. Kemudian masukkan daun ketumbar dan daun pasli.gaul sebati dan siap untuk dihidangkan
.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...