Friday, March 2, 2012

APAM MEKAR



Bahan-bahan

250g tpg gandum

200g gula kastor

2 bj telur (A)

1st ovalette

1st vanila

1cwn air ice cream soda

pewarna


Cara-cara

pukul gula, telo, ovalette hingga putih n gebu

masukkn tepung selang selikan dgn ice cream soda

kacau sebati, bhgikn kpd bbpa bhgn,

tuang dlm paper cup kukus 15 min api kuat.

atau

resepi di bawah

Bahan :

3 butir telur gred A

1 1/2 cawan gula pasir -boleh kurangkan kalau tak nak manis

1 sudu teh ovalete

1 cawan air ais krim soda F&N -guna jenama ni je tau!

3 cawan tepung gandum

beberapa titik esen pisang -untuk kurangkan hanyir telur

beberapa jenis pewarna yang disukai

Cara :

Masukkan telur ke dalam mesin mixer bersama gula dan ovalete. Pukul sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan maksimum.

Masukkan ais krim soda dan pukul lagi sehingga sebati.

Campurkan tepung gandum ke dalam adunan telur dan pukul sehingga sebati.

Titiskan esen pisang ke dalam adunan dan sebatikan.

Matikan suis mesin mixer, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda.

Sudukan adunan ke dalam cup saiz S (cup yang orang guna buat almond london tu) sehingga hampir penuh cup. Jangan melimpah pulak.

Kukus dengan api besar selama 7 minit.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...