Bahan-bahan
250g tpg gandum
200g gula kastor
2 bj telur (A)
1st ovalette
1st vanila
1cwn air ice cream soda
pewarna
Cara-cara
pukul gula, telo, ovalette hingga putih n gebu
masukkn tepung selang selikan dgn ice cream soda
kacau sebati, bhgikn kpd bbpa bhgn,
tuang dlm paper cup kukus 15 min api kuat.
atau
resepi di bawah
Bahan :
3 butir telur gred A
1 1/2 cawan gula pasir -boleh kurangkan kalau tak nak manis
1 sudu teh ovalete
1 cawan air ais krim soda F&N -guna jenama ni je tau!
3 cawan tepung gandum
beberapa titik esen pisang -untuk kurangkan hanyir telur
beberapa jenis pewarna yang disukai
Cara :
Masukkan telur ke dalam mesin mixer bersama gula dan ovalete. Pukul sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan maksimum.
Masukkan ais krim soda dan pukul lagi sehingga sebati.
Campurkan tepung gandum ke dalam adunan telur dan pukul sehingga sebati.
Titiskan esen pisang ke dalam adunan dan sebatikan.
Matikan suis mesin mixer, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda.
Sudukan adunan ke dalam cup saiz S (cup yang orang guna buat almond london tu) sehingga hampir penuh cup. Jangan melimpah pulak.
Kukus dengan api besar selama 7 minit.
No comments:
Post a Comment