Wednesday, March 28, 2012

MOIST CHOCOLATE KEK





Resipi kek coklat lembap ini adalah lebih seperti brownies yang mempunyai ais seperti perisa dan tekstur. Kek boleh saya membuat lebih lembap dengan mana-mana sos coklat bukan sahaja dari atas tetapi juga dari dalam oleh kek menyelam ke dalam lapisan.


bahan-bahan:
2 cawan gula
1 ¾ cawan tepung semua guna
¾ cawan serbuk koko
1 ½ sudu kecil serbuk penaik
1 ½ sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam
2 telur
1 cawan susu
½ cawan minyak sayuran
2 sudu kecil vanilla
1 cawan air mendidih


Prosedur:
1. Panaskan oven hingga 350 ° F.
2. Ayak bersama bahan-bahan kering termasuk gula, tepung, koko, baking powder, baking soda dan garam dalam mangkuk besar.
3. Tambah telur, susu, minyak dan vanila campuran kering dan pukul pada kelajuan sederhana hanya untuk kacau sebati.
4. Sekarang menambah air mendidih untuk membuat adunan sedikit nipis dan campurkan dengan baik sehingga tiada ketulan akan berada di sana.
5. Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar yang sesuai digris dan bakar sehingga 35 minit atau sehingga pisau dimasukkan keluar bersih.
6. Apabila kek sudah bersedia sejuk ia ke suhu bilik kemudian kot keseluruhan kek dengan ais coklat atau sos coklat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...