Sunday, February 19, 2012

Nasi Ayam Hainan

Ari ni teringin pulak nak makan Nasi ayam Hainan.... dok cari la resepi dlm tnet...



Bahan

1 ekor ayam (golek) bersihkan
*4 ulas bawang putih - dipotong kasar
*2 inci halia- dipotong kasar
*2 btg daun bawang- dipotong empat
Lumurkan sedikit garam dalam perut/ badan ayam
Semua bahan * disumbatkan kedalam perut ayam

Didihkan air, masak dengan api yang kuat , agak-agak air blh tenggelamkan ayam .Setelah air mendidih, masukan ayam, perlahan api, biarkan selama 45 min. Keluarkan dan rendam dalam ais , ni adalah untuk mengelakkan ayam tadi cepat kering. Toskan... Lumurkan sedikit minyak bijan dibadan ayam.

Cara masak nasi ayam pulak,

2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 cm halia - dicincang halus
2 sudu minyak masak untuk menumis 1 helai daun pandan 1 btg daun bawang- kedua bahan ni untuk beri aroma yang sedap!
3 cwn beras- dibersihkan dan toskan
air- gunakan stok ayam td secukupnya
garam secukup rasa

Cara
Panaskan minyak , tumiskan bawang putih dan halia- biar hingga bau wangi
Masukkan beras kacau biar lebih kurang 2 miniit.
Tambahkan air dan garam. Apabila air dah kering masukkan daun pandan dan daun bawang,
Perlahankan api biar hingga nasi masak.

Cara sediakan cili

1 sdb jus limau nipis
2 sdb stok ayam
2 sdt gula
4 -6 bj cabai merah dibuang biji
4 ulas bawang putih
1 inci halia

semua bahan diatas dikisar hingga halus.

Cara sediakan sup

Stok ayam yang lebihan tadi didihkan semula tambahkan daun bawang yang dipotong nipis. Rasakan secukupnya.

Kicap saya guna kicap pekat biasa je!

Cara sediakan sos halia

75 gm halia
6 ulas bawang putih
1 1/2 sdt garam
2 sdt jus limau
1/4 cwn minyak kacang
2 sdb stok ayam

Semua bahan diatas dikisar halus...



Dah abis cara masak, sekarang boleh hidangkan. Bagusnya nasi ayam ni tak guna minyak untuk menggoreng ayam kann! dan kalau masak nasi ayam sendiri x pyahlah kita nak masukkan lemak ayam dalam nasi macam kedai-kedai nasi ayam dok masak.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...