Tuesday, February 21, 2012

GULAI KETAM


Gulai Ketam!!! Seedappp!!

Gulai ketam ni kalau masak terpaksa masak kuah lebih.... kenapa? sebab kuahnya boleh dicicah dengan roti kalau tak nak makan dengan nasi.

Resepi gulai ketam

bahan-bahan

~ 1.5 kg ketam - dibersihkan
~ 3-4 paket rempah kari udang/ketam/ikan kering adabi
~ *3- 4 ulas bawang besar
~ *3 ulas bawang putih
~ *1 inci halia
semua bahan * dikisar halus dan campur serbuk kari dibancuh dengan air
~ 1 1/2 cwn kelapa kisar- dikisar halus
~ bahan 3 serangkai - kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
~ 1 cwn santan pekat
~ kalau nak, tambah 1 sudu besar garam masala kedalam bancuhan rempah
~ 3 bj cili hijau
~ 1/4 bj nenas- dipotong
~ 3 batang serai
~ 3 pokok daun bawang - dipotong sepanjang seinci
~ 2bj tomato - dibelah 2
~ minyak untuk menumis
~ sedikit daun kari
~ garam secukup rasa
~ 2 keping asam gelugor
(kalau nenas td rasanya dah masam, tak perlu tambahkan asam lg)
cara masak pulak

~ Panaskan periuk
~ Tumis 3 serangkai dan daun kari - kacau hingga bau wangi
~ masukkan rempah tunggu hingga rempah masak dan naik minyak
~ masukkan kelapa kisar yang diblend halus -kacau
~ masukkan asam keping , nenas dan serai yang dah diketuk
~ masukkan ketam dan tambah secawan air - biarkan mendidih
~ tambahkan santan
~ masukkan garam secukupnya
~ masukkan cili hijau, tomato dan daun bawang
~ padamkan api.... dah masak

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...